Пациентът нито е пътувал, нито е имал контакт със заразени

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ съобщи, че е регистриран първият случай на коронавирус Covid-19 в страната при човек, който нито е имал контакт със заразени, нито е пътувал наскоро, сигнализирайки по този начин за потенциално начало на разпространението на смъртоносния вирус в страната, предаде БНР.

Властите не знаят как точно пациент от Калифорния се е заразил с вируса. Лицето е жител на окръг Солано и получава медицинска помощ в окръг Сакраменто. Пациентът не е имал съответна история на пътуване или излагане на друг пациент, заразен с вируса.

"Понастоящем не е известен източникът на заразата. Възможно е това да е пример за разпространение на Covid-19 в дадена населен общност, което ще е първият подобен случай в Съединените щати", предупреди Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

По този начин общият брой на случаите с коронавирус в САЩ достигна 60, по-голямата част от които са хора, евакуирани от град Ухан в Китай, където беше първичното огнище на коронавируса, или които са били на борда на круизния кораб "Diamond Princess", който беше поставен под карантина край бреговете на Япония.

Съобщението на Центъра за контрол и превенция на заболяванията беше факт непосредствено след специалната пресконференция на американския президент Доналд Тръмп, на която той се опита да увери американската общественост, че рискът от епидемия от коронавирус в САЩ остава нисък, подчертавайки високото ниво на подготвеност за реакция при евентуално избухване на епидемия.

Същевременно германският здравен министър заяви, че страната е в началото на епидемия от Covid-19. Йенс Спан заяви, че здравните служители вече не могат да проследяват всичките вериги на предаване на инфекцията при заразените пациенти. Йенс Спан призова властите на страната да "активират своите пандемични планове и да се подготвят за възможното им влизане в сила".

Великобритания потвърди за два нови случая на коронавирус, с което обшият им брой на острова достигна 15. Единият от заразените е бил в Италия, а другия на остров Тенерифе. Пациентите са прехвърлени в специализирани центрове за инфекция на Националната здравна служба (NHS) в болница Royal Liverpool и Royal Free Hospital в Лондон.

Междувременно Южна Корея съобщи за нови 171 случая на заразени с коронавирус, с което броят на заразените в страната само в четвъртък достигна 505, а общият им брой досега - 1766. Ден по-рано (в сряда) новите случаи в Южна Корея бяха 334.