Пилотът е катапултирал, но съдбата му остава неизвестна

Самолетът L-39 на сирийската армия е бил свален от бойци от така наречената въоръжена сирийска опозиция в района на селището Саракиб. Пилотът е катапултирал, но съдбата му остава неизвестна, информира турският вестник „Хабертюрк“.

Керемедчиев: Путин контролира режима на Асад, той може да спре конфликта

Сирийската държавна агенция САНА от своя страна по-рано съобщи, че части на сирийската армия са свалили безпилотен летателен апарат (БПЛА), произведен от Турция. Дронът принадлежи на въоръжената сирийска опозиция, която е на страната на Турция. Според сведенията, „сирийската армия е свалила турски дрон, принадлежащ на терористични групировки в близост до град Саракиб в югоизточната част на провинция Идлиб“.

Дамаск опроверга съобщението на Анадолска агенция, че сирийски военен самолет е бил свален днес над провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на сирийски държавни медии.

Турция: Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

"Никакъв самолет на сирийските ВВС над този район не е свален", съобщи агенция САНА. Според агенцията близо до град Саракиб в Идлиб бил свален турски дрон.

Сирийската армия обяви за закрито въздушното пространство над северозападната част на страната, включително над провинция Идлиб. "Всеки самолет, нарушил въздушното пространство в указаната зона, ще бъде смятан за вражески и ще бъде свален", съобщи САНА, цитирана от ТАСС.

В руското министерство на отбраната опровергаха информация, разпространена от сирийски бунтовници, за сваляне на изтребител Су-24 на Въздушно-космическите сили на Русия над провинция Идлиб, предаде ТАСС. По данни на министерството всички руски самолети изпълняват задачите си в нормален режим.

Сирийската армия обяви, че затваря въздушното пространство над северозападната част на страната. Това съобщи Скай Нюз. Според сведенията, затвореното въздушно пространство включва и провинция Идлиб.

В заповедта на армията е посочено, че „всеки самолет, който нарушава въздушното пространство в определената зона, ще се счита за враждебен и ще бъде свален, за да не се допусне реализация на агресивни цели“.