Най-голямото от тях е от депутата Делян Пеевски

Вълна от подкрепа в борбата с коронавируса за българските болници. Дарителите стават все повече, а ние продължаваме да показваме добрия пример. Към Военномедицинската академия вече са изпратени над 1 милион и 300 хиляди лева.

Най-голямото дарение е постъпило от депутата Делян Пеевски - над 683 хил. лв. Те ще бъдат използвани за 9 апарата за обдишване, 2000 предпазни костюма и над 5 хиляди теста за коронавирус.

 Българската банка за развитие е дарила 300 хиляди лева за апаратура и предпазни средства за медицинските работници. Примерът е последван от ОББ, които са превели 200 хиляди лв. Други 100 хиляди лева са постъпили от Ръководството на въздушното движение. ПДарената сума от Райфайзен банк е 50 хиляди лева, като те даряват по още 50 на останалите две болници на първа линия – Пирогов и Александровска. От футболния клуб "Лудогорец" дарението е на стойност 11 244 лева за тестове за коронавирус.

Стотици българи продължават да даряват средства за закупуване на медицинска апаратура и предпазни маски и костюми. Фирми също се включват с немалки суми. „ОББ - 200 хил. лв., "Райфайзен банк" по 50 хил. лв. на трите болници, които са за първия удар. И непрекъснато продължават даренията към Министерството на здравеопазането или конкретно към самите болници“, уточни началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски..

Футболистът Димитър Бербатов също се включи с дарение. В профила си в социалните мрежи той обяви, че ще подпомогне лекари и медицински сестри. „Най-малкото, което мога да направя, е да кажа "Благодаря". Реших да направя лично финансово дарение към Българския лекарски съюз, с което да бъдат закупени консумативи, за да може лекарите, всички медицински работници, които са на първа линия, да бъдат защитени“, каза спортистът.

Грижата и помощта обаче не се измерват само с пари. Доказват го от фирма за  изработка на работно облекло и лични предпазни средства, които раздаваха маски на възрастни хора, дошли да пазаруват от голям столичен супермаркет. „Решихме последните ни количества, остатъчни да раздадем на най-уязвимата група сред нас, които са именно възрастните хора...голяма част от даренията ни отидоха за над 20 болници, учреждения, сред които и Министерството на здравеопазването“, коментира Иван Чанов, представител на фирма за работно облекло.

Над половината от наличните им предпазни средства са били дарени, пресмята Иван Чанов. Което прави повече от 200 хил. маски, над половин милион броя ръкавици, 100 хил. очила. Безвъзмездно са били осигурени и около 3000 предпазни костюма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП