Съсловни организации предлагат да се създаде единен номер за есемеси

NOVA продължава да ви показва дарителите в борбата срещу коронавируса. Българската банка за развитие вече дари 300 000 лева на ВМА, а днес обявиха още 192 000 лева за други 6 болници. Сумата се разпределя за лечебни заведения в Пловен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе, където ще се закупи необходимото оборудване и тестове.

В Ямбол граждани и фирми дариха 30 000 лева на областната болница. Общинските съветници в града се отказаха от заплатите си, които са около 25 000 лева за месец март. Така общо 55 000 лева ще отидат за закупуване на апарати за вентилация и бързи тестове.

Над 150 000 лева са дарени от следователи, прокурори и съдебни служители. Сумата е събрана за по-малко от 3 дни. В кампанията се включват и съсловните магистратски организации. Нотариалната камара вече е превела 30 000 лева по сметката на Министерството на здравеопазването.

Българската банка за развитие с дарение от близо 200 000 лева за болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Осигурени са респиратори, маски, апарати за механична вентилация

„И продължава тази тенденция за все повече дарители, което е много хубаво и показва мобилизацията на цялото общество. Отделно, че има и много дарители, които са частни лица”, заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб.

А софтуерната фирма „Хаос Груп", която преди седмица чрез инициативата „За доброто” дари 200 000 лв., вече вижда първите резултати. Самите служители отделили още 20 000 лв. от заплатите си.

„Ние сме взели два респиратора за Белодробната болница и доколкото знам, днес се монтират вече. Също така за ИСУЛ сме взели пет пациентски монитора, както и електрокардиограф и инфузори, така че ние имаме много конкретна представа какво е закупено и за къде е заминало”, заяви Петър Митев, съосновател на „Хаос Груп”.

За да са сигурни, че даренията им ще отидат в болници в нужда, от инициативата поддържат връзка с над 60 лечебни заведения.

„ Всъщност, ние трябва да сме по-обединени от всякога като българи, за да си помагаме в тези времена и да бъдем повече човеци”, призовава Петър Митев.

„Лекари помагат на лекари” - така може да се определи решението на фирма „Борола" да дари 10 000 лв. на „Александровкса болница”.

„Не сме дали конкретно, така, фокус на предназначението, защото смятаме, че колегите могат да преценят кое как могат да използват”, заяви Йорданка Петрова, маркетинг директор на „Борола”.

От Асоциацията на прокурорите пък предлагат държавата да създаде платформа за дарения чрез есемеси или онлайн банкиране.

„Всеки ще дари, стига да му се даде шанс да го направи. Капка по капка - вир става. Най-бързият, безпроблемен и сигурен от гледна точка на предпазване от заразяване начин е такъв с национален номер за дарения чрез есемеси”, смята Евгени Иванов - председател на Асоциацията на прокурорите.

Нотариалната камара е превела вече 30 000 лв. на Министерство на здравеопазването.

100 000 лв. от партийната субсидия на ГЕРБ ще бъдат дарени по същата сметка. А преди  два дни депутатите от управляващата партия дариха още 100 000, но от заплатите си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП