Нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на Алианса в Брюксел

Северна Македония стана 30-тата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на Алианса в Брюксел, се посочва в разпространено днес изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, цитирано от БТА.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпео.

През февруари 2019 г. съюзниците от Алианса подписаха протокола за присъединяване на страната към Организацията на Северноатлантическия договор.

България подкрепя Северна Македония за начало на преговори за присъединяване към ЕС

ЕС е постигнал споразумение за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров се изказа за събитието в Twitter: "По много начини това е историческа седмица: днес Северна Македония официално получава напълно заслуженото си място в семейството на евроатлантическите нации. Пътешествие, което започна преди 27 години. От днес ние сме горди членове на НАТО, застанали рамо до рамо с нашите съюзници и приятели".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди присъединяването на страната към Алианса. "Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство от 30 държави и близо 1 милиард души. Семейство, базирано на увереността, че независимо пред какво предизвикателство ще се изправим, ние всички сме по-силни и по-сигурни заедно", изтъкна Столтенберг.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски поздрави сънародниците си по този повод, като отбеляза, че заради ситуацията с коронавируса в цял свят "ние не можем да отбележим събитието, както би трябвало да се отбележи, но това е исторически успех, който след три десетилетия независимост най-накрая потвърждава македонската сигурност и гарантира нашето бъдеще".

 

От Министерството на външните работи приветстваха присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на НАТО, като отбелязаха, че е повод за изграждане на единна, свободна и мирна Европа. 

Османи: Постигнат е консенсус в ЕС за начало на преговорите със Северна Македония

Членството й в Алианса дава ново измерение на съюзническите отношения с България в сферата на сигурността и отбраната. "Очакваме съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО да допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за преодоляването на исторически наслагваните в обществото стереотипи и предубеждения към България", се казва в изявление на българското външно министерство.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО