Кризата вече се отразява на софиянци

Столичната община обмисля масов скрининг на най-рисковите общински служители. Пред NOVA кметът Йорданка Фандъкова заяви още, че предстои и преразглеждане на бюджета. Междувременно органите на реда стриктно следят дали се спазва карантината. 

В центъра на София всички магазини са затворени, но за сметка на това е доста оживено. Прави впечатление, че възрастните хора са послушали апела на властите да не излизат навън. Имаше обаче много млади семейства, които бяха излезли на разходка с децата си. В първия уикенд след удължаването на извънредните мерки, остава забраната за посещения на паркове, градски градини, спортни и детски съоръжения. Тази седмица карантината се спазва. Полицейски патрули следят туристи да не се качват към планината. 

Българско медицинско изобретение в борба с COVID–19 (ВИДЕО)

Кризата вече се отразява и на софиянци. Доклад на столична община показва, че най-малко 86 000 са засегнати моментално от кризата. Прогнозите са че БПВ ще се свие, очаква се и рязък спад на инвестициите.

От общината вече обсъждат стъпките, през които да се направи масов скрининг на всички, които са изложени на най-голям риск - медицински персонал, а след това и служителите, които почистват града, както и на тези от градския транспорт.

НА ПЪРВА ЛИНИЯ СРЕЩУ ВИРУСА: Как екипите на "Спешна помощ" се готвят за такъв сигнал? (ВИДЕО)

За да се обсъдят последиците от кризата, общината свиква онлайн икономически съвет, на който ще се търсят конкретни решения за стабилизиране на секторите. Обсъжда се и преразглеждане на бюджета.

"Първи приоритет в момента е запазване на живота и здравето на хората. За това направих и инициирах икономически съвет, за да може да гледаме как общината може да покдрепи икономиката. Но и как да работим финансово, за да може общината да подкрепи тези губещи сектори, каквито са здравеопазването и транспорта", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Караниколов: Състоянието на българската икономика ще става все по-лошо

Междувременно в София вече има над 1100 легла, осигурени за болни от коронавирус, като 500 от тях са респираторни. Болниците пък продължават да работят в режим на карантина. От 2-ра градска болница, където вече има 5-ма заразени пациенти заявиха, че е направена преорганизация на работата. Към момента именно столицата е градът с най-много болни от коронавирус.