Темата коментират кардиологът проф. Иво Петров и епидемиологът проф. Мира Кожухарова

Най-уязвими са хората, които предварително имат заболявания. Статистиките показват, че между 15-35 %, които са положителни за COVID-19, имат и сърдено-съдови усложнения. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са по-податливи. Самата вирусна инфекция има сърдечно-съдови ефекти. Това обясни в ефира на "Неделята на NOVA" кардиологът проф. Иво Петров.

Как да се предпазят от вируса хората със сърдечни заболявания ?

"Има опашка от увреждане на сърцето - ако има такова на сърдечния мускул, той не се възстановява незабавно, а с течение на времето. Четох за няколко случая, при които пациенти са били приемани с белези на инфаркт. При изследването се оказва, че артериите са чисти. Тоест няма реален инфаркт, а повреда от самия вирус", добави той.

Професор Петров заяви, че 80% от хората, които са положителни за коронавирус, или нямат симптоми, или те са твърде леки. 15 процента са с тежки симптоми и само 5% са в критично състояние. Малка част - 1-2% са с опасност за живота.

ЗАПЛАХАТА COVID-19: Задава ли се дефицит на лекарства?

"Това е едно явление, което е типично за дихателните инфекции. Същото наблюдаваме и при грипните епидемии. Боледуват най-често младите хора, но усложненията и проблемите се срещат при възрастните. В момента картината, която виждаме, не е на точното разпространение на заразата. От заболелите виждаме тези случаи, които са тежки и имат нужда от медицинска помощ. Смятам, че е рано да изчисляваме смъртност, заболеваемост, латалитет ", смята вирусологът и епидемиолог проф. Мира Кожухарова.

"Нормално е всеки да се притеснява в рамките на здравословното. Да вземе мерки, да се пази от заболяване. Хората, които имат заболявания на обмяната, включително и диабет, по-тежко преминават тези заболявания. Мисля, че като всички епидемиологични вълни и тази ще премине за месец - два. Това е време, в което трябва да проявяваме повече предпазливост, но призовавам за разумно отношение", заяви тя.

Според нея се предполага, че с този вирус ще се срещнат 70-80% от хората по света, като това не значи, че те ще се заразят. Тя смята, че е възможно, ако този вирус се задържи, да прояви сезонност. 

Има ли спекула при цените на лекарствата?

"Когато на млади години си се срещнал с този вирус и си го преборил, на стари години, когато имаш някакви заболявания, вирусът няма да бъде толкова опасен за теб. Сега просто всички го усещаме за първи път. В действителност там, където има слабости на организма, се усеща заболяването", заяви проф Кожухарска.

Според проф. Петров хората с байпаси са в отлично състояние и не са по-застрашени от коронавируса. 

Целия разговор с проф. Иво Петров и проф. Мира Кожухарова гледайте във видеото.