В тях има и текстилни, стъклени и дървени отпадъци

България връща и последните 25 контейнера с боклук  на Италия. Те се товарят на пристанище Варна и ще отпътуват към Ботуша. Миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци - 20 от пристанище Варна, и 20 - от пристанище Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

С това се приключва процедурата по реекспорт на общо 127 контейнера от Варна и 20 контейнера от Бургас, обект на незаконен превоз на отпадъци от Италия за България. Незаконните превози са били констатирани през януари след съвместни проверки на РИОСВ, прокуратурата, Агенцията "Митници", МВР и ДАНС.

Върнахме още 20 контейнера с италиански отпадъци

Според съпровождащите превоза документи контейнерите би следвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето е констатирано, че отпадъците са замърсени от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването им по екологосъобразен начин.

За вноса на такива отпадъци се изисква съгласие между двете държави. Страната ни не е била предварително уведомена, което представлява грубо нарушение на европейския регламент.

След установяването на незаконните превози, екоминистърът Емил Димитров е сезирал италианските органи и е отправил искане за обратно транспортиране на контейнерите с общо тегло от близо 4000 тона.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП