Васил Велев: Не може да очакваш от спряно предприятие да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници

АИКБ и НФСБ са недоволни от мерките, приети от правната комисия в парламента, според които държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 - тези, които се дължат от страна на работодателя. 

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

 „Мярката продължава за казва: Който НЕ работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!”, коментира Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България. По думите му опашките от безработни пред Бюрата по труда ще продължат да растат. „Трябва най-накрая да се вслушат в гласа на тези, чийто членове дават работа на 82 % от наетите в България – четирите национални работодателски организации. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!”, заяви Васил Велев.

„Мярката, предложена от Йордан Цонев – ДПС, на Правна комисия днес, обслужва единствено заблудата, че държавата помага на бизнеса във време на криза. Фирмите няма да се възползват от тази мярка, защото това би увеличило техните дългове и разходи. Близките дни и статистиката ще докажат това”, категоричен бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.