За да бъде използван обаче трябват 10 000 лева

В навечерието на празника на Русе - 6 май, градът получи подарък. Това е статуя на светеца закрилник Свети Георги Победоносец. Скулптурата е дело на известния ваятел Георги Радулов, а историята ѝ датира от преди повече от 30 години.

ДАРЕН ХЛЯБ: Две пекарни в Пловдив и Русе с благородни каузи

Фигурата на Свети Георги е с такова пространствено разположение, че няма лице и гръб. Откъдето и да се погледне, въздействието е внушително, въпреки скромните ѝ размери от  метър и половина.

„Това са неща, които трудно се обясняват. Аз търся емоционалното въздействие и в негов интерес правя всичко възможно. За мен  беше добре дошло да изваям статуята на Свети Георги”, каза скулпторът Георги Радулов.

Скулпторът също се казва Георги затова имал и вдъхновение. Не мислил дълго и решил, че творбата му ще олицетворява борбата между доброто и злото.

24 часа на велоергометър в подкрепа на борещите се с коронавируса

На статуята отчетливо се вижда копието на светеца, което пронизва змея, а той се гърчи в агония. Всеки детайл е изпипан до съвършенство. Не само защото скулпторът е професионалист, но и защото години наред е творил. Лицето на светеца е събирателен образ, заимстван от традициите на иконите. Авторът казва,че е работил с удоволствие по тази творба.

Статуята на светеца има интересна история. Престояла е повече от 30 години в ателието на Георги Радулов. Навремето тя била поръчана, за да се постави в центъра на града. В началото на 80-те години на миналия век започнал ремонт на градския площад в Русе. Трябвало е да има чешма с постамент за фигурата на светеца закрилник. Концепцията за градската среда обаче била променена. Така статуята останала в забвение. Докато наскоро в ателието на скулптура я открива негов колега. 

Полицаи в Русе пуснаха сирени за медиците, те им отвърнаха с аплаузи (СНИМКИ)

Сега статуята е само гипсов модел, патинирана е, но ще стои във фоайето на общината в Русе.  За да бъде поставена на подходящо място в града е необходимо да се направи бронзова отливка. Сумата за това е не повече от 10 000 лева, а авторът се надява да се намерят дарители.

Цялата история гледайте във видеото. 

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.