В Южна Америка е намаляло двойно

Африка е единственият континент в света, в който обезлесяването се ускорява, констатира доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН /ФАО/, предаде БТА.

Някои страни в Южна Америка често бяха критикувани за неразумното използване на горите, но се оказва, че обезлесяването в региона е намаляло двойно. Според данните от доклада обезлесяването в Южна Америка в периода 2000-2010 година е достигнало 5,2 милиона хектара годишно. Но през следващото десетилетие /2010-2020/, поради естествен прираст или вследствие на залесяване, загубата на гори се изразявала в 2,6 милиона хектара годишно.

Амазонските гори са намалели с площ, колкото половин България

Точно обратна е тенденцията в Африка. За същите отчетни периода на Черния континент обезлесяването се е увеличило от 3,4 милиона хектара през първото десетилетие до 3,9 милиона хектара през второто.

„Това е една доста лоша новина за Африка”, коментира Ан Брантом, експерт по горските ресурси към ФАО. Този процес специалистите обясняват с демографския прираст на континента и на все по-голямата нужда от земеделски площи, които обричат горските масиви.

Медиен доклад: Тръмп иска да обезлеси горите в Аляска

В световен план обезлесяването бележи известно забавяне, но тази положителна тенденция е донякъде компрометирана. Данните сочат, че за периода 1990 г. -2000 г. обезлесяването е намаляло в глобален мащаб с 2,6 милиона хектара годишно. Но за периода 2000-2010 този спад е бил само 0,5 милиона хектара годишно.

От 1990 година светът е изгубил горски масиви с площ от 178 милиона хектара, което се равнява на площта на страна като Либия. Общата площ на горите по света възлиза на над 4 милиарда хектара.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.