То осигурява правилния старт на работния механизъм, без значение от стойността на околната температура

Днес на автопазара има много разновидности на моторни масла и всяко от тях се обозначава с определени символи, по които се разграничават и използват в зависимост от вида и характеристиките на двигателя. Нека видим какво е предназначението на моторното масло и неговите символи, отделните категории и допълнителните обозначения.

Да си припомним, каква е функцията на моторното масло

Всички знаем, че без значение дали става дума за дизелови или бензинови двигатели, те са изградени на базата на сложни механизми, които са съставени от множество подвижни отделни части. Ако те работят “на сухо”, на първо място ще се развива много висока температура и механизма ще блокира от термичното разширение на метала. На второ, елементите бързо ще се износват и няма да функционират правилно.

И вече се нуждаем от моторното масло. То осигурява правилния старт на работния механизъм, без значение от стойността на околната температура. Да осигурява защита на триещите се детайли, да ги охлажда и намалява степента им на износване. От друга страна, смазочната течност отговаря и за промиването и отстраняването на образувалия се нагар и стружки, които се улавят от масления филтър. Отделните видове обаче се обозначават и с определени символи.

В зависимост от конструктивните особености на двигателя, неговия режим на работа, работните условия и използваното гориво се подбира и подходящата смазка за него с нужния вискозитет, който се обозначава с отделни символи.

Какво означават цифрите на кутиите

Обозначението на видовете моторни масла е с определени символи и числа, показващи свойствата на смазочност в загрято и студено състояние. Например, едно такова обозначение може да изглежда като 5W-20. Първата цифра показва вискозността на течността в студено състояние и неговата гъстота в загрято. Последното число обикновено е доста по-голямо от първото.

Моторни Масла

Какви категории има

Моторните масла като цяло са обхванати от общ стандарт API и се разграничават две основни категории за бензиновите и за дизеловите двигатели. Първите съответно се обозначават със символа S, а вторите с C за дизелите на товарните автомобили.

Други обозначения

В зависимост от работните свойства, моторните масла са обозначени със символи с оглед на устойчивостта им на работа за отделните сезони от годината. Например, днес съществуват:

  • Зимни - те са предназначени за работа през студения мразовит сезон и съответно се обозначават с буквата W;
  • Летни - в горещините, тази течност може да осигури най-добри смазочни свойства, но е изключително неефективна в студеното време.  Тя се обозначава с кинематични стойности на вискозитета при 100 °С - 20, 30, 40 и т.н;
  • Всесезонни - тази категория се използва през зимата и през лятото.