Ръководител и на двата проекта е г-н Максим Заяков, който е и съосновател на „Булсатком“

Скоро в България стартира нов оператор за сателитна телевизия – neosat. Компанията ще използва ресурса на първия български геостационарен комуникационен сателит България Сат-1. Ръководител и на двата проекта е г-н Максим Заяков, който е и съосновател на „Булсатком“. С neosat, г-н Заяков иска да реализира пълният потенциал на възможностите на съвременната сателитна телевизия. В интервю за Nova.bg той споделя повече подробности за проекта.

Какво представлява neosat и каква е основната цел на компанията?

МЗ: Амбицирани сме да предоставим качество за потребителите на neosat навсякъде и по всяко време, без обвързващи условия. В neosat създаваме нещо, което е рядкост, пълната вертикална интеграция - в нашите ръце са всички елементи за предоставянето на качествена услуга на клиентите - сателита, цялото наземно оборудване - включително и разработката и производството на цифровите приемници и на всички системи, които участват в процеса.

Различното в neosat, е че ние сме изцяло българска компания, с български служители и оперираме с помощта на българския сателит България Сат-1. Възможността да предоставим на клиентите си тук изцяло българска услуга ни прави щастливи и сме доволни от това, че развиваме индустрията у нас. Качеството на предоставяната услуга е нашата главна цел и се стремим към това да осигурим за клиентите си едно различно и ново телевизионно изживяване. 

Само neosat ли ще използва капацитета на сателита България Сат-1? Какви са другите възможности и планове за сателита?

МЗ: На сателита вече има други ползватели. Преговаряме и с други потенциални клиенти от региона.

В кои региони ще са достъпни услугите на neosat?

МЗ: Стартираме с услугата на neosat с национален обхват.

Какво оборудване ще е нужно за клиентите и какви ще са цените на услугите? От кога ще са достъпни?

МЗ: Цените, пакетите и пълния списък с услуги ще обявим при нашия търговски старт на 01.06.2020 г., а оборудването необходимо за инсталацията на услугата се състои от сателитна антена и цифров приемник, новостта в който е че е хибриден и има възможност за свързване и в интернет.

Само сателитна телевизия ли ще предлагате или имате и други планове?

МЗ: Стартираме с предоставянето на сателитна телевизия. Разбира се, работим и по развитието на допълнителни услуги за нашите клиенти. Ще можем да споделим повече за интерактивната част на услугите на по-късен етап. 

Какво ще представлява интерактивната телевизия и как ще се използва от клиентите?

МЗ: Хибридните цифрови приемници, които за пръв път ще бъдат въведени в България, ще позволяват, освен приемането на сигнала от сателита, да се свържат през интернет към допълнителни интерактивни услуги като например - видеотеки и други платформи, предоставящи съдържание.

Българският пазар не е ли твърде малък и доста наситен, за да има място за още един доставчик? С какво смятате да се отличите от конкуренцията?

МЗ: Категорично вярваме, че българският пазар винаги има нужда от още един участник, който да осигурява качествена услуга и коректни условия. Целим да предложим най-оптималното отношение на цена-качество за потребителите.

Още когато стартирахме, знаехме какви са предизвикателствата, пред които ще се изправим. Това ни мотивира допълнително, за да бъдем още по-добри в полза на клиентите ни. Това, че покриваме територията на цялата страна като осигуряваме качествен сигнал навсякъде и по всяко време е сред основните предимства на neosat. Работим усилено в посока на това да задоволим нуждите на своите клиенти и да им осигурим нужния комфорт и сигурност, когато са в домовете си.  Кризата с COVID-19 показа, че при екстремното натоварване на интернет мрежите, най-сигурният и надежден начин за доставка на линейна ТВ услуга е именно през сателит. В нашия случай интернет мрежата ще бъде използвана само за интерактивните услуги и няма да има опасност от претоварване на интернет връзката.