Това съобщи премиерът Борис Джонсън в авторска статия

Правителството във Великобритания отпуска 93 милиона британски лири (110 милиона долара), за да ускори създаването на нов център за ваксини и иновации, който ще започне работа през лятото на 2021 година. Това съобщи премиерът Борис Джонсън в авторска статия, публикувана в „Съндей Таймс“, предаде БГНЕС.

„Казах по-рано, че ще насочим всички налични ресурси за търсене на ваксина за коронавируса. Все още ни предстои много дълъг път. Ще бъда откровен, казвайки, че ваксината може да не се появи", призна Джонсън. „В момента сме начело на международните усилия за разработване на лекарство. Едно от най-обещаващите проучвания в тази област се провежда в Обединеното кралство, затова този уикенд обявяваме, че ще отделим 93 милиона британски лири, за да може центъра за ваксини и иновации да заработи 12 месеца по-рано от отбелязания срок“.

Френският министър на научните изследвания: Ваксина за COVID-19 най-рано след 18 месеца

Официалното създаване на новия център бе обявено през 2019 г. от Оксфордския университет, „Империал Колидж“ и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Той трябваше да отвори през 2022 година. Преди това за неговото създаване бяха отпуснати 76 милиона британски лири (92 милиона долара). Други 38 милиона паунда (46 милиона долара), според властите на страната, ще бъдат използвани за възможно най-скорошно отваряне на производствено съоръжение в центъра това лято, което да започне производството на коронавирусната ваксина, ако сегашните тестове се окажат ефективни.

По-рано в Обединеното кралство бяха отпуснати средства за 27 проекта за изследване на вируса и за намиране на средства за борба с него. Двете най-обещаващи британски изследвания за ваксини получиха нови субсидии от правителството през април.

Тръмп обяви началото на бързо разработване на ваксина за коронавирус

Учени от Оксфордския университет на 23 април започнаха да тестват експерименталната си ваксина ChAdOx1 nCoV-19 върху доброволци. Директорът на института „Дженър“, където се разработва ваксината, оценява шансовете тя да бъде ефективна на около 80%. Вече е направена поръчка за производството на 1 милион дози от лекарството. Екип от „Империал Колидж“ все още тества ваксината си при животни, а на доброволци ще започне да я прилага през юни.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването на Великобритания, броят на заразените с COVID-19 там надхвърля 240 000, а броят на смъртните случаи - 34 000. Британските власти твърдят, че от средата на април смъртността в страната непрекъснато намалява. Броят на новите инфекции и броят на пациентите с коронавирус в болниците също постепенно намаляват.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.