Гледайте празничните издания на „Събуди се“, „Неделята на NOVA”, както и телевизионния дебют на „Писма от Антарктида“

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост NOVA ще предложи специална програма на зрителите по повод празника. Неделният ден започва с предаването „Събуди се“, което ще продължи до обедната емисия новини в 12.00 ч. с интересни гости и разговори по актуални теми. Министърът на образованието Красимир Вълчев, българската писателка Здравка Евтимова и певицата Виктория Георгиева, която ще представи България на Евровизия, са част от гостите, с които водещата Мартина Ганчева ще се срещне на светлия празник.

В изнесеното студио пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ при Ани Салич ще гостува столичният кмет Йорданка Фандъкова. Специален неин гост ще бъде и българинът прославил родината ни в Холивуд – актьорът и участник в „Като две капки вода“, приел за мисия да подкрепи млади и талантливи артисти в творческия им път – Димитър Маринов. За духовността и Учителя ще говорят студентите от последния клас на Стефан Данаилов в НАТФИЗ, които се дипломират тази година. А Диана Найденова ни среща с легендарния режисьор Теди Москов и неговата визия за света.

В 11.00 ч. в цялата страна ще се чуят аплодисментите за българските учители в инициативата на NOVA по повод 24 май, целяща да отдаде почит за усилията, които те ежедневно полагат, за да не бъде прекъснат учебният процес на децата по време на извънредното положение.

Публицистичното шоу „Неделята на NOVA“ с водещ Мая Костадинова от 16.00 ч. ще срещне зрителите с министъра на културата Боил Банов, който ще коментира актуалните теми свързани с културата по време на криза. За уроците на историята ще говори професор Андрей Пантев, а специалната среща на Мариян Станков – Мон Дьо ще бъде с любимия на поколения български певец – Васил Найденов.

В „Темата на NOVA“ веднага след централната емисия новини авторът Ани Салич ще разкрие как се е променила образователната система у нас от времето на килийните училища до онлайн обучението днес.  

В неделния праймтайм навръх 24 май, NOVA ще излъчи драматичния български филм „Писма от Антарктида“, който ще направи своя телевизионен дебют в ефира от 20.00 ч. Лентата разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна помежду им. Водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето си за смъртта на баща му при катастрофа. Ще открие ли смелост Диана да каже истината на сина си или лъжата ще излезе извън контрол?

Автентичният дух на Антарктида във филма предават част от сцените, които са заснети по време на българска експедиция до остров Ливингстън с професор Христо Пимпирев. Продуценти на „Писма от Антарктида” са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, чиито имена се свързват и с успеха на „Дъвка за балончета”.

Не пропускайте празничната програма на NOVA на 24 май!