Ще стане ли по-бързо и ефективно правоприлагането?

„Трябва да отчетем факта, че МВР и Държавната агенция са се постарали в изготвянето на проектозакона. Акцентите в него са два. Първо, че синьото талонче отпада, като става електронно. Вторият акцент е замяната на т.нар. акт с фиш. Ако ви хванат в нарушение ще ви бъде връчен фиш веднага, като той отново ще може да се обжалва.” Така председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова коментира инициативата за промени в Закона за движение по пътищата в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Водач с 5 акта постави нов рекорд за шофиране в нетрезво състояние

Тя добави, че в него се усеща разбиране на проблема, което е изключителна стъпка в посоката на пътната безопастност.

„Големият проблем в България е, че възможността да се санкционират нарушителите е трудна. Именно това създава у тях чувство за безнаказаност. По данни на Пътна полиция близо 50% от глобите не се плащат, защото съществува регламент от 1968г., който превръща полицаите в куриери. Измененията, които се предлагат сега са в правилната посока – дигитализация и повишаване на събираемостта. Вече ще бъде възможно при нарушение да платиш веднага с карта. Ако го направиш пък в 14 дневен срок от извършване на нарушението цената ще бъде 30% по-ниска, както е във всички европейски страни“, каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи.

Ако чрез този проектозакон Държавната агенция и МВР полагат основите на това нарушителите да бъдат по-лесно санкционирани, следващата стъпка би трябвало е да работим за инфраструктурата, смята Русинова.

62 пътнотранспортни произшествия за трите почивни дни в София

„Когато фишът не се плати, той се прехвърля в НАП за събиране. Предложението сега е за блокиране за издаване на лични и други документи, ако дължимите държавни вземания не са покрити“, обясни Владимир Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.