Депутатът от ГЕРБ обясни колко пари ще получи страната от ЕК по схемата за подпомагане

"750 млрд. евро ще бъде програмата, като 500 млрд. евро от нея са грант. Тоест, пари, които безвъзмездно ще отидат в държавите с цел възстановяване на икономическото развитие и подпомагането на тези държави", така депутатът от ГЕРБ Александър Иванов опроверга твърденията, че България може да се превърне в нетен донор. В ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" той обясни, че България ще бъде нетен бенефициент.

Ще получи ли България 15 млрд. евро от новия фонд на ЕС?

"Ще получим 4 пъти повече, отколкото ще дадем. 3,3 млрд. евро  е сумата, която ще внесем, а ще получим 15 млрд. евро. Безвъзмездно страната ни ще получи 11,7 млрд. евро.", обясни Иванов. Според него това е добра новина.

Фон дер Лайен: Забравете предразсъдъците, подкрепете спасителния план

"Ще има някакво автономност в държавите как да изразходват тези средства и към кои сектори. В цяла Европа се вижда, че секторите, които са засегнати, са едни и същи, вероятно ще има някакви насоки от Европейската комисия", поясни още депутатът от ГЕРБ. Той подчерта, че средствата, които страната ще получи, ще бъдат дадени напълно безвъзмездно като грантове.

ЕК с предложение за фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката

"Тук не говорим за държавен дълг, а за грантова схема. Спрямо разпределението България и Хърватска са най-печеливши от тази схема. Този праг, който вдигнахме за държавния дълг, и досега не сме го използвали", каза още Иванов.

Целия разговор с Александър Иванов гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.