Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова

До две седмици специална работна група ще представи плана за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да бъдат изградени паркинги, предаде БГНЕС.

"ПАЯКЪТ" - НА РЪБА НА ЗАКОНА: Въвеждат нови пътни знаци и указателни табели

„Първите от тях са кметовете на „Подуяне“, „Сердика“, очаквам кмета на „Искър“ да даде предложение. Обърнала съм се към всички кметове, които имат възможност, да можем да започнем изграждането на етажни паркинги на подходящи неща“, каза Фандъкова.

Преди това обаче Столичният общински съвет трябва да приеме програмата, след което районните кметове ще имат свободата да предлагат терени, върху които да се реализират паркингите. Според кмета обаче това не е панацея, ако броят на автомобилите продължи толкова бурно да се увеличава.

АИКБ подкрепя работата по стратегията за дигитализация на София

„Всички нови сгради имат подземни или наземни паркинги, въпросът е, че са много автомобилите. Колкото повече алтернативи възможности предлагаме за придвижване в града, се надявам това да намали и броя на автомобилите. Защото колкото и паркинги да се изграждат, ако с това темпо броят на автомобилите се увеличава, нашият град се превръща в град за автомобили, а не за хора“, коментира кметът.

В неделя започва разширението на булевард "Тодор Каблешков", обяви още Фандъкова. Булевардът ще се разширява на общо седем етапа. В неделя, 31 май, започва първият. С разширяването на важната пътна артерия ще се осигури директна връзка от булевард "България" до булевард "Симеоновско шосе". Първият етап е с дължина близо 1 км и обхваща участъка от бул. "България" до ул. "Боянски водопад". Очаква се изпълнението на първи етап да завърши през август тази година.

Отварят за движение ремонтирания участък от столичния бул. "България"

„Това е един от най-важните проекти, част от вътрешния градски ринг и затова е толкова важен. С него и останалите отсечки, които правим - вътрешните рингове, както и с разширението и довършването на Околовръстния път, ние работим за намаляване на трафика в града“, заяви тя и посочи, че това е един от най-важните проекти в нейния план за София след метрото.

Тя подчерта, че след разширението всички участници в движението ще бъдат на отделни нива, като булевардът ще се сдобие с еднопосочна велоалея от двете страни, петметрови тротоари, бус лента, и ще бъде оставено място за обособяване на трамвайно трасе.

Фандъкова: Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.

Кметът обясни, че всички терени, попадащи в първия етап от разширението на „Тодор Каблешков“ са отчуждени и това е струвало на общината 11 млн. лв., - колкото струва и реализацията на проекта.

„Разширението ще е в южната част в тази зона. Проектът се разделя на 7 етапа. Първият етап започва в неделя и ще бъде до ул. „Боянски водопад“. Очаквам в началото на август да бъде готов. По време на ремонта няма да се спира движението“, каза тя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.