На дружеството ще бъдат възстановени 59,4 милиона лева

„Топлофикация София“ започва от днес да преизчислява сметките на своите клиенти. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството, цитирани от „Фокус”.

КЕВР определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия от „Топлофикация София“ ЕАД, в сила от 1 юли 2019 г. е 11.16%. След това решение на КЕВР дружеството вече може да стартира процедурата за преизчисление на сметките на потребителите и да пресметне сумата за възстановяване на всеки абонат.

"Топлофикация София" трябва да даде данни за потреблението на клиентите

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. -31 март 2020 г. на дружеството се възстановяват 59,4 млн. лева. „След като вече разполагаме с определената от КЕВР ретроактивна цена на топлинната енергия, предстои в 30-дневен срок да извършим преизчисленията. Във фактурите на потребителите ясно ще обозначим както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи“, заявиха от дружеството.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за май, която те ще получат след 15 юни. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване. За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

Борисов: Връщаме над 201 млн. лв. на клиентите на топлофикациите (ВИДЕО+СНИМКИ)

От топлофикационното дружество напомнят на абонатите си, че своевременното и точно изготвяне на изравнителните сметки зависи от отчет на разпределителите на радиаторите и водомерите за топла вода във всички имоти в сградата. Клиентите, които не са успели да осигурят достъп на една от двете дати, определени от топлинния счетоводител, имат възможност да заявят допълнителен отчет на трета, посочена от тях дата. Крайният срок за допълнителни отчети, възражения и рекламации е 31 август. След тази дата изравнителните сметки не могат да се преработват.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.