Те ще бъдат построени чрез частни инвеститори

Търси се спешно решение на проблема с паркирането в София. Вече са набелязани 15 терена за изграждането на модерни паркинги, тип ескалатори. Идеята на Столичната община е да се построят на общински парцели чрез частни инвеститори. Местата за паркиране ще са близо до метростанции, спирки на градския транспорт, училища и болници.

Плановете са първият надземен паркинг да се изгради на общински терен до Пета градска болница. Преди да се стигне до строеж обаче, ще се проведе допитване до живеещите в района, за да се разбере дали са съгласни. Ако хората нямат против, на парцела ще има 320 нови паркоместа.

Схемата и за останалите общински терени е същата – нужно е съгласие от живеещите в района. „За определен срок те да се използват като паркинги, след което столичната община да ги получи обратно”, коментира Здравко Здравков, главен архитект на София.

 

 

Новите паркинги ще са платени. Според Здравков осигуряването на безплатно паркиране не е задължение на общината. Но има и алтернативно предложение на общинския съветник Борис Бонев. „В продължение на над 6 месеца анализирахме различни терени в големите квартали на София и идентифицирахме 10 терена, които са подходящи за строителството на т.нар. монтажни паркинги”, обясни идеята си той.

Терените са в кварталите „Люлин”, „Младост”, „Овча купел” и „Зона Б-18".  

„За съжаление две от предложените от тях места, особено в „Люлин”, са предвидени като локални паркове и градини с цялостните планове на „Люлин”, посочи Здравко Здравков.

И докато вървят дебати кои паркинги са най-подходящи за софиянци е започнало премахване на т.нар. бетонни гаражи в кварталите. Един от тях заема място за три коли.

„За този, който си позволил незаконно да сложи такава клетка, няма да има никаква амнистия. Тази клетка ще бъде премахната”, категоричен бе Здравков.

След премахването на клетките от общината ще си търсят парите, дадени за събарянето им, чрез полицията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.