Спират и издаването на редица работни визи

САЩ удължават забраната за издаване на зелени карти. Решението е на президента Доналд Тръмп.  Според източници от Вашингтон спирането ще бъде до края на 2020 г. Временната мярка беше наложена през април заради пандемията от коронавирус. 

Сред засегнатите са и хиляди студенти у нас. От мечтата на студента Симеон Петов да работи зад Океана, днес остават само документи.

„Тази година планирах да отида на бригада. Преди да започне пандемията очаквах, че всичко ще е нормално. Платих по-голямата част от парите”, казва той.

Тръмп предприема тези мерки в отговор на нарастващата безработица, която е резултат от пандемията от COVID-19. Американците без работа в момента надвишават 13%. Удължава се и забраната за издаване на зелена карта до края на годината. „Ние имаме моралното задължение да създадем имиграционна система, която да защитава живота и работните места на нашите граждани”, каза кой.

„Смятам, че много голяма част от американците, никога не биха се съгласили да работят за 15 долара”, категоричен е Симеон.

От началото на пандемията канидатите за бригада зависят изцяло от развитието на заболяването, а информация за това какво ще се случи с тяхоно пътуване почти няма.

„Платил пари за визово интервю, което по принцип не се връщат.  Това са едни 160 долара, които също никога не се връщат. И при една груба сметка се получава, че аз ще съм назад с около 700 лв.”, разказва още Симеон.

 

 

У нас годишно над 5 000 души опитват да отидат на студентски гурбет. Ще им излязат ли сметките тази година обаче, не знаят и изпращащите ги агенции.

„Колкото до финансовите средства, които студентите са платили по програмата, със сигурност ще се възстановяват такива. Въпросът в случая е, че тъй като новината е донякъде очаквана все пак е достатъчно голямо и касае достатъчно много организации по веригата, в момента сме в процес на очакване на новини от страна на спонсориращите организации в САЩ”, коментира Станимир Найденов – мениджър по обменни програми.

От американското посолство в България, казаха за NOVA, че тези, които вече имат визи, съответно имат и „зелена” светлина. Но засега не се предвижда провеждане на нови интервюта. Таксата за виза е валидна 12 месеца, но не се връща.

Така наистина се оказа, че в началото на летен сезон 2020 хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК