Подсъдими по делото бяха общо 245 заподозрени

Турски съд постанови доживотни присъди на 121 души за участие в опита за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщават Анадолската агенция и БГНЕС.

Съдът в Анкара осъди 86 души на „утежнен” доживотен затвор за „опит за нарушаване на конституцията”, а други 35 лица получиха доживотни присъди за същото престъпление.

Утежнената доживотна присъда е с по-трудни условия за излежаващите я. Тя бе въведена за замяна на смъртното наказание, което Турция отмени през 2004 г. като част от стремежа си за присъединяване към ЕС.

Нови арести в Турция за връзки с Гюлен

Общо 245 заподозрени бяха подсъдими по делото, свързано със събитията в Генералното командване на жандармерията в нощта на 15 юли 2016 г. в турската столица.

Друг заподозрян, бившия полковник Еркан Октем, получи девет утежнени доживотни присъди за „умишлено убийство”.

Снимка: Getty Images, архив

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл миналата седмица заяви, че 15 съдебни процеса, свързани с преврата, все още са в ход от общо 289 в най-големия съдебен процес в съвременната история на страната.

Турция твърди, че намиращият се в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен е организирал неуспешния преврат - твърдение, което той категорично отрича.

Десетки хиляди бяха арестувани заради предполагаеми връзки с Гюлен, а над 100 000 са уволнени или отстранени от публичния сектор поради подобни подозрения.

Снимка: Getty Images, архив