Цялата прелест на Стара планина е събрана в Искърското дефиле

Колкото и пъти да прекосиш Вазовата екопътека, винаги ще ти се идва отново. Скални зъбери, зелени била, тихи гори и живописни реки – цялата прелест на Стара планина е събрана в Искърското дефиле.

Минавам покрай вила „Скакля” и поемам нагоре по пътеката, която почти веднага се шмугва сред дърветата. Поглед встрани би уплашил някои, тъй като пейзажът е почти затворен от висок и внушителен скален венец.

Вазовата пътека е наречена така неслучайно. Именно тук големият български писател е събирал вдъхновение за някои от известните си разкази като „Дядо Йоцо гледа”. Ако дойдете тук, ще го усетите - онова странно чувство, гъделичкане, муза, която те кара да възпееш България в буквалния смисъл.

Първото от поредицата спиращи дъха места - естествена скална площадка, над която се издига величествения водопад Бовска Скакля - разделен на два скока с обща височина над 120 метра. Това го нарежда сред най-високите водопади в България. 

Ако някой не обича изкачвания, време е да се връща. Ще пропусне обаче най-впечатляващата панорама от върха, пленила и дала вдъхновение на Иван Вазов. Пътеката нагоре е каменна, стръмна, но обезопасена на места с парапети.

На 950 метра надморска височина, по ръба на отвестните скали, виждаме криволичещата тихо Заселска река и мястото, от където водите й падат в бездната. Панорамата, която се отваря на това място е уникална, с цялата прелест на Искърското дефиле.

Вазовата екопътека е сравнително лек маршрут за по-запалените и опитни туристи. Изминава се за час и половина, достъпен е с автомобил, автобус и влак. Не е особено дълъг, така че в момента, в който усетим предела на силите си, лесно можем да хванем пътя назад.