„Сестра” на Светла Цоцоркова грабна наградата „София – Град на киното”

София Филм Фест зарадва любителите на седмото изкуство, като събра утвърдени имена в европейското кино на церемония по раздаването на наградите на фестивала. 24-тото издание на международния кино форум срещна на живо и онлайн много творци.

„Фестивалът е в списъка на списание Variety за едно от най-влиятелните 50 събития в световната култура и тази година, въпреки изпитанията на пандемията, Стефан Китанов и неговият екип успяха да доведат в града над 180 заглавия от цял свят”, каза зам.-кмет на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Представители на творческите екипи на отличените филми се включиха в церемонията по награждаването чрез видео връзка.

Ето кои са наградените на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест

„Трябваше да отложим фестивала три дни преди да го открием. Истинско предизвикателство беше за нас срещите и събитията да се случат онлайн, но сега хората от всяка точка на България могат да гледат филмите на онлайн платформата”, каза Мира Сталева, изпълнителен директор на фестивала.

Наградата за най-добър игрален филм отиде при екипа на „Котка в стената”, а за най-добър късометражен - при „Нина”.

Анри Кулев ще получи Наградата на София в деня на откриването на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО

„Тази вечер връчихме наградата „София – Град на киното” на ЮНЕСКО на един великолепен български филм „Сестра” на режисьорката Светла Цоцоркова – млад и много талантлив автор”, допълни зам.-кмет на София Тодор Чобанов.

София Филм Фест ще се завърне в културната програма на столицата през есента с още над 80 филма.

Репортер: Николай Беремлийски