Трусът е усетен и в Пекин

Земетресение с магнитуд 4,7 разлюля северния китайски град Таншан в неделя, съживявайки спомени за опустошителния трус от 1976 г., който бе най-смъртоносният в историята на XX век.

Трусът в неделя е регистриран в 06:38 часа сутринта, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Геологическата служба на САЩ. Епицентърът е бил в крайградски жилищен квартал, близо до центъра на Таншан, на около 200 километра източно от Пекин.

Силно земетресение в Тихия океан

Китайската сеизмологична служба съобщи, че магнитудът е бил 5,1 на дълбочина 10 километра.

На 28 юли 1976 г. Таншан, миньорски град с около един милион души население, е заличен от земетресение с магнитуд 7,8 и последващ 15 часа по-късно трус от 7,1 степени. Китай твърди, че около 240 000 души са загинали, но се смята, че са укрили броя им по политически причини.

Няма съобщения за щети от днешното земетресение. Трусът е усетен и в Пекин. Държавната информационна агенция Синхуа заяви, че пътническите влакове през района на труса са спрени в очакване на проверка на железопътната инфраструктура за евентуални щети.

Видео, публикувано в Twiiter от китайските държавни медии, показа падащи предмети от рафтовете на магазините в Таншан.

Две силни земетресения разлюляха Гърция

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.