Те се пребориха и вече са готови да разкажат

Коронавирусът не подмина никого и нито професията, социалният статус или цветът на кожата успяха да спрат вируса. Даниела Пехливанова и операторът Радослав Илиев разказват как се живее с диагноза COVID-19. Сред героите са политици, футболисти, треньори, артисти. Техните съдби са различни, но имат нещо общо - излекувани са. 

За много от болните от тема номер едно, дори и след излекуването, COVID-19 продължава да бъде тема табу. Признанието, че някой е заразен, започва да изисква смелост. Експертите обясняват това с особената природа на заразата.

„Той някак не се поддава на основните закономерности, отбягва предсказанията и не иска да се подчини на епидемичната логика. В този смисъл поражда много противоречиви чувства. Много е удобен, за да бъде ползван за различни форми на страх. Идеално плашило е”, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Те се пребориха и вече са готови да разкажат. Хора с различни съдби, но и с нещо общо - COVID-19.

„Когато ми се обадиха и ми казаха, че тестът ми е положителен, в първия момент си казах – стигна те, дали това е краят?”, сподели треньорът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров.

„Първото усещане е несигурността и неяснотите от това какво ще се случи оттук нататък. Притеснителното беше, че не е известно дали в един момент няма да се стигне до влошаване. Няма начин човек да не се притесни от едно такова усещане”, каза депутатът Хасан Адемов.

„Аз не съм имала усещането за болест, освен минималните симптоми”, разказа Даниела Дариткова.

Още гледайте в „Темата на NOVA” с Даниела Пехливанова. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.