Част от заведенията обаче не спазват мерките

От понеделник у нас отново има промяна в мерките за сигурност- отварят дискотеки, пиано- барове и нощни клубове. Условието е не повече от един човек на квадратен метър. Зрители обаче сигнализират, че правилата за безопасност в много от заведенията не се спазват.

Поп фолк звездите бяха част от протеста в София (ВИДЕО)

След като отново приемат посетители, собствениците на закрити нощни заведения са категорични - ще спазват всички мерки. Кратка обиколка из Facebook страниците на известни дискотеки из страната обаче показва друго - от 5 произволно избрани клуба, само в един персоналът носи защитни предпазни средства. В други 4 посетителите не спазват никаква дистанция.

След  запитване на NOVA дали и колко нощни заведения са проверени вечер, от БАБХ отговориха, че са завишили контрола. След обявяване на пандемията до 3 юли са извършени общо 6352 проверки на различни обекти. При тях са установени несъответствия, за които са съставени близо 1350 предписания и 43 акта.

Балтов: Не вярвам, че мерките в дискотеките се спазват

Неспазването на мерките пък все по-силно притеснява медиците. А директорът на "Пирогов" отчита именно посетителите на нощни заведения като новите рискови групи.

„Самите собственици на дискотеките са обещали, че ще се спазва дезинфекцията, разстоянието, което лично аз не го вярвам, защото моят син беше абитуриент и видях какво се случи, когато трябваше да си довършат купона в една дискотека”, сподели проф. Асен Балтов.

Според Балтов оттук нататък легла за  болните ще се намерят, но ново преструктуриране на отделенията веднага би довело до отлагане на плановите операции. Най-късно до 10 дни според медика ще се разбере и дали струпването на хора на протестите ще доведе до нови случаи на коронавирус.

Служител в президентството е с COVID-19, Радев - с отрицателен тест

 Междувременно от "Позитано" 20 съобщиха за нов заразен - този път секретарят на Изпълнителното Бюро на БСП Вяра Емилова. Служител на Президентството също е дал положителна проба за COVID-19, заради което спешно са направени тестове и на президента Румен Радев и тези около него. Пробите на всички са отрицателни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.