27-те външни министри на държавите от ЕС заявиха, че осъждат решението на Турция

Турция и Европейският съюз влязоха в сблъсък в понеделник заради решението на Анкара да промени статута на „Света София“ от музей в джамия, съобщава вестник "Катемерини", цитиран от БГНЕС.

Папата е „огорчен” от превръщането на „Св. София” в джамия

След първата си среща от месеци, 27-те външни министри на държавите от ЕС заявиха, че "осъждат решението на Турция да превърне в джамия такъв емблематичен паметник като" Света София ", заяви шефът на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

Световният съвет на църквите: Ердоган да преразгледа решението за „Св. София”

"Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделението между религиозните общности и ще подкопае нашите усилия за диалог и сътрудничество", каза Борел след срещата на външните министри на ЕС. Ръководителят на европейската външна политика допълни, че има „широка подкрепа да бъдат призовани турските власти спешно да обмислят и отменят това решение“.

Ердоган призова всички да уважат решението за статута на „Св. София”

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви в понеделник, че ЕС е "изправен пред предизвикателство и обида" от страна на Ердоган. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу от своя страна отхвърли международната намеса по решението „Света София“ да бъде превърната в джамия.

ОКОНЧАТЕЛНО: Храмът "Света София" в Истанбул отново е джамия

"Света София беше оставена в наследство като джамия и трябва да бъде използвана като джамия. Ние категорично отхвърляме коментарите, които представляват намеса в суверенните права на Турция", каза Чавушоглу пред държавния телевизионен канал TRT. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.