Това обеща кметът Тихомир Янакиев

Всички огради и незаконни постройки, които преграждат достъпа до плажовете в Созопол, ще бъдат премахнати. Това обеща кметът Тихомир Янакиев.

Преди дни Върховната административна прокуратура установи сериозни нарушения по родното крайбрежие. След като проверяващите направиха инспекция на лятната резиденция на Ахмед Доган на Росенец, днес те бяха на Буджака, където имот има бизнесменът Иво Прокопиев.

В началото на седмицата Върховната административна прокуратура излезе с доклад за нарушения - липса на достъп до плажове и скали в местността Буджака в Созопол.

Проверки по морето: Множество нарушения при строителството и ограничаване на достъпа до плажа

Според кмета на града проблемът е мащабен, тъй като не е от вчера и не е само в тази местност.

„Това, че имаме изключително държавна собственост -скалите, плажовете, и очевидният факт, че трябва да има достъп до нея, и още по-очевидният факт, че този достъп е ограничен, показва, че ние имаме един хроничен проблем, натрупван в годините”, коментира Тихомир Янакиев, кмет Созопол.

Хората припомнят, че още преди да започне строежът на луксозните сгради, са излизали няколко пъти на протести заради това,че достъпът им до скалите е ограничен. Една тясна пътечка е единствената, която собствениците на два имота са оставили за местните и туристите, които искат да стигнат до скалите на Германката.

„Това се води защитена местност Колокита. Какво й е защитеното на тази местност, от какво са я защитили,за кого са я защитили?”, попита кметът Янакиев.

Местни разказват, че сигнали за нередности са подавани още преди 10 години, но досега без резултат.

„Първо ще направим обследване на всичко, което е като достъпи до морето на Буджака. Ще направим всичко възможно тези достъпи да бъдат освободени и хората да имат възможност да слизат до скалите”, каза още кметът.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.