Жителите се опасяват, че някой ден мостът ще пропадне

Колко опасно може да бъде преминаването с автомобил по дълъг въжен мост над пълноводна река? В подобно приключение - по неволя, всеки ден, участват хиляди жители на Община Своге. Често хората не подозират, че само късметът ги е отвел невредими на другия бряг.

Защо жители на кооперация нямат вход и се прибират през гаража?

По думите на жителите на кв. "Левище" в Своге мостът е построен през 1957 г., а през 1963 г. е паднал в река Искър заради тежестта на снега. Днес мостът е в окаяно състояние. На места са излезли и пироните на гредите.

„Гредите са амортизирали, материалът е некачествен. Този мост е единствения път до вилите”, обяснява жител на квартала.

 

 

Гражданите споделят, че по моста минават работници с тежка техника. Те се страхуват, че ако се наложи да извикат линейка или пожарна, те няма как да достигнат до домовете им. Опасяват се, че някой ден гредите ще се счупят и някой ще пропадне с автомобила си в реката.

"ПЪЛЕН АБСУРД": Шофьор получи глоба от град, в който никога не е бил

„На територията на Община Своге има над 60 мостови съоръжения. На този мост преди няколко дни извършихме козметичен ремонт. Ние имаме право само на текущо поддържане. Основен ремонт нямаме нито право, нито възможност. Мостът се намира над река Искър и е държавен”, обясни зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.               

Той добави, че е отправено искане към Комисията по бедствия и аварии за финансиране на ремонтите на опасни съоръжения. От Комисията все още не са изпратили отговор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.