Граждани на балтийските страни изразиха солидарност с протестиращите в Беларус

Въпреки заканите на Александър Лукашенко да сложи край на протестите в Беларус, недоволството не стихва. Повече от 100 000 се събраха в столицата Минск. Самият Лукашенко огледа протестиращите от хеликоптер, след което се появи демонстративно с бронежилетка и автомат „Калашников”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Опозицията в Беларус не се отказва пред заплахите на президента Александър Лукашенко. За втора неделя недоволните от управлението на страната и изборните манипулации изпълниха централната част на Минск.

„Нашата съпротива е маратон. Режимът не може да се справи с този маратон, но ние можем. Ние имаме сила и взаимна подкрепа. Всички ние трябва да пишем, да излезем навън, да говорим, да отстояваме, да изразяваме недоволство, да не сътрудничим, да бойкотираме, да не съгласяваме и да продължим!”, заяви лидерът на опозицията Мария Колесникова.

 

 

Междувременно Александър Лукашенко пристигна с хеликоптер в резиденцията си в Минск.  Видеозапис, публикуван от президентската пресслужба, показва как Лукашенко прелита над протестиращите, преди да се приземи в резиденцията си. На кадрите се вижда, че той носи бронежилетка и държи автомат „Калашников” без пълнител. С него е и синът му в пълно бойно снаряжение.

Лукашенко пристигна в Минск с бронежилетка и автомат

В знак на солидарност с протестиращите в Беларус хиляди граждани на балтийските страни образуваха живи вериги. В Литва се събраха близо 35 хиляди души в продължение на 34 километра -  от центъра на столицата Вилнюс до беларуската граница.

„Балтийският път беше най-голямата верига от хора, правена някога. Опитахме се да пресъздадем поне малка част от нея. Това ще бъде напомняне, гордо напомняне, че все още искаме да се борим за свобода, за свободата на нашите съседи. Това е много символичен и силен жест”, обясни организаторът на живата верига Андриус Тапинас.

Стотици се събраха за жива верига и в Прага. Инициативата се проведе 30 години след подобна акция срещу Съветския съюз. На 23 август 1989 година милиони граждани образуваха жива верига през балтийските страни Литва, Латвия и Естония, за да изразят волята си за независимост от Москва.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.