Страната влиза в четвърта фаза на борбата с коронавируса, обяви здравният министър

Възможно е ваксинирането срещу COVID- 19 в Австрия да започне още през януари. На пресконференция здравният министър Рудолф Аншобер обяви, че Австрия влиза в четвърта фаза на борбата с коронавируса. Той даде информация за разпространяването на заразата в момента и представи първата прогноза за доставка на ваксина срещу вируса, който предизвиква COVID -19, предаде БТА.

По думите на министъра възможно е още през януари да започне ваксиниране на населението. Вероятно в първите дни на новата година ще бъдат доставени първите 600 000 дози за ваксиниране на 300 000 души. Разбира се, при условие, че фармацевтичните фирми изпълнят договореностите и навреме приключат проверките за допускане на препаратите на австрийския пазар.

Курц иска по-строг контрол на австрийската граница

Първите партиди са предвидени за работещите в областта на здравеопазването и грижата за болни и възрастни хора. Ще се прилагат препарати на пет фирми производителки. През лятото на следващата година ще могат да се ваксинират всички, които желаят. Остават все още въпроси, на които няма отговор, например каква е продължителността на ефективната защита от вируса и колко хора ще пожелаят да се ваксинират. Според проведените анкети вероятно е това да са 50% от гражданите, което според министъра е успех.

СЗО: Отбелязваме нов рекорд на заразени с COVID-19 за денонощие

В месеците до тогава, които ще са особено голямо предизвикателство за населението, особено важни са мерките за спазване на хигиена и носенето на маски, тъй като те предпазват и от други инфекциозни болести, които ще се появят през есента. Необходимо е да се държат под контрол грипните заболявания, отбеляза Рудолф Аншобер, за да не се претоварва здравната система. За децата грипната ваксина е включена в програмата на безплатните ваксини.

Решаващо е предотвратяването на втора вълна на COVID-19, тъй като опитът сочи, че втората епидемична вълна е по-силна от първата. В борбата с вируса в Австрия е създадена системата COV-светофар, чието действие ще бъде разяснено на специална пресконференция тази седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.