Чешкият режисьор почина на 82-годишна възраст

Отиде си един голям майстор на световното кино - Иржи Менцел, добър приятел на България, София и "София филм фест". Това казва директорът на фестивала Стефан Китанов по повод кончината на големия чешки режисьор, починал на 82-годишна възраст.

Чешкият режисьор, носител на „Оскар” и част от прочутата Нова вълна в киното на Чехословакия, получава признание като един от най-значимите майстори на комедията на ХХ век.

Отиде си легендата на чешката кинематография Иржи Менцел

Първата визита на пан Менцел в Дома на киното бе в средата на 90-те години, когато бе организиран „Фестивал на световната комедия според Менцел“ и той представи лично филма си „Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин“, припомня Китанов

„През 2007 Иржи Менцел получи Наградата на София и ни въведе в света на „Служих на английския крал“, а през 2014 година той представи в кино Люмиер последния си филм „Донжуановците“. Благодарим ти, пан Менцел!”, допълва Китанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.