Диетологът Михаил Гинзбург сподели какви за ползите на този зеленчук

През есента хората могат да открият един идеален зеленчук за отслабване, каза Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по диетология пред радио „Спутник”.

Какво да не слагаме в чая си (ГАЛЕРИЯ)

В средата на септември тиквите започват да узряват и да се появяват по пазарите. Те могат да се превърнат в идеалния продукт за отслабване през есента и началото на зимата, заяви Гинзбург. Според него тиквата е онзи рядък продукт, при когото имаме едновременно вкусна и здравословна диетична храна, предаде БГНЕС.

Бързото отслабване крие сериозни опасности

"Всички сега търсим храна, която да бъде вкусна, засищаща и в същото време нискокалорична. Няма толкова много такива продукти. Обикновено всичко вкусно има и високо съдържание на калории, захар, масленост, а тиквата /особено печената/, е приятно изключение. Тя има малко калории, но създава усещане за ситост благодарение на влакнестата структура. И, разбира се, тиквата е вкусен продукт. С други думи, ако включим повече тиква в диетата си, калорийното съдържание на храната ни ще намалее. Това е важно за здравословното отслабване. За съвременния човек тиквата е добра храна", заяви диетологът.

Как да преборим вечерния глад за сладко

От друга страна, тиквата не може да се счита за панацея при справянето с наднормено тегло и Гинзбург не съветва да практикуваме монодиета с нея. Диетологът уверява, че консумацията само на този продукт ще помогне за намаляване на теглото на човек, но няма да е много приятна и ефектът няма да бъде траен.

Учени: От напълняването има и полза

"Не съм привърженик на такава диета. Тя се понася много зле, тъй като може да предизвика хранителен дефицит - тиквата естествено няма животински протеини”, обясни диетологът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.