Според местната управа сред причините е липсата на канализация

Опасно свлачище се активира в местност „Траката” край Варна. Тонове земна маса се свлече близо до рибарското селище в района. За щастие няма пострадали хора и материални щети. На този етап теренът се обезопасява.

За свлачището сигнализират местните рибари, които първи стават свидетели на срутването на скалите. Хората са се стреснали от силния шум, а голямото количество земна маса се е свлякла на метри от рибарско пристанище.

Жителите на местността споделят, че това не се случва за първи път. „Аз съм тук от 20 години и постоянно си работи свлачището. Особено зимата, когато вали дъжд и има замръзване и после затопляне, постоянно се свлича”, обясни Митко Драганов.

За щастие няма пострадали хора и материални щети въпреки, че някои от къщите са в непосредствена близост. „Няма увредени постройки и пострадали хора, за късмет, защото оттук минават плажуващи”, добави Драганов.

Според местната управа една от основните причини е липсата на канализация в района.

„По-голямата част от вилната зона е със септични ями. Водата се попива в почвата и търси най-прекия път до морето, тъй като използва наклона, а там специално са и водосборища от цяла Виница. Според мен това е една от основните причини”, коментира областният управител на Варна Стоян Пасев.

На този етап теренът се обезопасява, като е необходимо и укрепване близкия път.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.