На 23 октомври 2019 г. телата на 31 мъже и 8 жени бяха открити в камион източно от Лондон

Седем души, замесени в трафикантската схема, довела до смъртта на 39 виетнамски мигранти, намерени в хладилен камион във Великобритания, бяха осъдени във Виетнам, предаде БТА.

Това са първите присъди, свързани с тази трагедия, извадила на показ рисковете, свързани с нелегалната имиграция - безскрупулни трафиканти се възползват от уязвимостта на кандидатите, които често свършват в някое студио за маникюр или нелегална ферма за отглеждане на канабис в Обединеното кралство, държани в полуробско състояние. 

На процеса в централната провинция Хатин, четирима виетнамци на възраст от 26 до 36 години бяха признати за виновни по обвинения в "организиране на нелегален трафик на мигранти" и осъдени на от 2,5 до 7,5 години затвор. Трима подсъдими се разминаха с условно лишаване от свобода.

На 23 октомври миналата година телата на 31 мъже и 8 жени, включително две 15-годишни момичета, бяха открити в камион източно от Лондон. Наблъскани в контейнер, пътувал от белгийския град Зеебрюге, хората са умрели от задушаване. Много от загиналите бяха родом от беден регион в Централен Виетнам, където семейства задлъжняват с хиляди долари, за да изпратят някой роднина нелегално във Великобритания, с надеждата той да намери там доходоносна работа.

Редица замесени в случая бяха изправени на съд във Великобритания, включително шофьорът на камиона. Те се признаха за виновни в неумишлени убийства. Обвинения бяха повдигнати също срещу 13 заподозрени във Франция и още 13 в Белгия, припомня Франс прес.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.