Актьори и музиканти са сред героите в най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на жените с рак на гърда в Европа

Големите артисти са преди всичко големи хора и доказателство за това е каузата на Race for the Cure, която част от най-обичаните актьори и музиканти у нас припознаха като своя. Лицата на хитовите сериали на NOVA „Откраднат живот“ и All Inclusive - Здрава Каменова и Ненчо Балабанов, вече създадоха свои виртуални отбори в подкрепа на най-голямото благотворително спортно събитие за жени с рак на гърда в Европа. На 25, 26 и 27 септември София за втора поредна година ще празнува живота с представители на още 20 столици, сред които Рим, Атина, Прага и Загреб. Желаещите да станат част от глобалната мрежа на доброто могат да се включат и като част от отборите на грацията със „Златна игла“ от джаз кръвна група Есил Дюран, поп легендата Нели Рангелова, момичето, което разплаква с фолклор и влюбва с поп хитовете си Нели Петкова, и стендъп комикът с втора специалност „хип-хоп“ Иван Динев-Устата в raceforthecure.eu.

Бъди герой – включи се в дигиталния Race for the Cure 2020

„Една жена, която ми вдъхна кураж да играя и пиша, още когато бях 7-годишно, пухкаво момиченце, твърде срамежливо и твърде умно, за да е актриса според родителите му. Тази моя лична фея-вълшебница почина от тази диагноза. Тя е моята причина да съм герой в Race for the Cure”, казва Здрава Каменова, която гъделичка зрителското внимание като д-р Кунка Атанасова в „Откраднат живот“. Носителка на „Икар“ за драматургия, тя има 25 пиеси в актива си на автор и е любим глас от дублажа.

„Подкрепям каузата, защото обичам живота, доброто и възможността да помагам с каквото мога. Убеден съм, че надеждата на човечеството е свързана с това всеки от нас да дава по нещо от себе си на другите“, категоричен е актьорът с музикален пулс, заслужилият майстор на вокалните имитации Ненчо Балабанов.

2000 празнуваха живота с Race for the Cure

Race for the Cure приобщава своите герои с 5 км бягане, или 3 км ходене, като те избират къде да си подарят движение: в кварталната градинка, парк, на пътеката във фитнеса или в планината. Стартовата линия е обща за всички и е виртуална – регистрацията се случва в платформата raceforthecure.eu, където тази година ще се организират 30 маратона с над 300 000 участници от 32 държави. В Европа Race for the Cure се организира от Think Pink Europe, а в България розовата кауза става реалност чрез екипа на CancerCare.bg, член на европейската организация. През 2019 г. Race for the Cure събра над 2000 души на маратон в Южен парк, а събраните средства от регистрации бяха вложени в групи за психологическа взаимопомощ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Сумата от Race for the Cure 2020 ще бъдe използвана за подпомагане на пациенти в рамките на Национална програма за безплатни профилактични прегледи за рак на гърда, която ще се проведе при спазване препоръките на СЗО и МЗ.

Александра Жекова за Race for the Cure: Да бъдеш съпричастен е сила!

Всяка година в Европа 500 000 жени са диагностицирани и други 130 000 умират в следствие на това заболяване, ето защо осигуряването на средства е от голямо значение. В България над 4000 жени, които са нечии майки, сестри, дъщери започват най-тежката борба – да запазят живота си. В тази битка са включени и техните семейства, които по всевъзможни начини ги подкрепят в процеса на лечение и прогонват страха от връщане на заболяването.

Подкрепете ги чрез регистрация тук.

Повече информация за Race for the Cure 2020 ще откриете тук.

Дневник от Race for the Cure 2019 вижте тук.