Експозицията на шуменския музей показва как „Человек може да пише и без перо“

Докато на дневен ред е дигитализацията на модерния свят, експозиция на шуменския музей предлага разходка сред прадедите на днешните компютри. Експозицията на 22 уникални пишещи машини показва как „Человек може да пише и без перо“.

По време на индустриалната революция машината започва да замества човека. Това се случва и с перото за писане, и е забелязано в още възрожденска България, когато през 1877 година вестник “Зорница” помества нарочна статия за пишещите машини.

„Един американец изнамерил една машина, чрез която человек може да пише без перо. Видимо тя прилича на една машина за шев. На предната й страна тя има една наредба, която прилича на струните на едно фортепиано”, казва Стела Славчева, главен уредник в отдел “Нова история”.

Тези машини наистина пленявали освен със своята практичност - и с красота. Затова и станали търсени на пазара. Като при всичко ново обаче, се появили и съмнения.

„Във вестник „Свобода” от 1940 година, който се позовава на нюйоркския доктор Тернер, се казва, че работеното на пишещите машини, при продължително занимание, е твърде вредно и влияе като затъпява умствените способности на хората”, разказва още Славчева.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.