Американският президент изрази съмнение за втори път в рамките на два дни

Предстоящите президентски избори в Съединените щати пораждат все по-разгорещени дискусии. Повод за тях станаха зачестилите изказвания на Доналд Тръмп, че няма да приеме резултатите от вота, ако загуби.

Тръмп: Няма да има предаване на властта, аз ще победя

За втори пореден ден президентът Доналд Тръмп изрази съмнение в честността на изборите. В сряда след въпрос на журналист той отказа да се ангажира с мирно предаване на властта. Тръмп допълни, че всичко ще протече мирно, но няма да има предаване на властта, а ще има продължение. Ден по-късно той направи ново изказване в същия дух.

„Искаме да се уверим, че изборите ще бъдат честни, а не съм сигурен, че могат да бъдат. Не знам дали това може да бъде така при цялата тази ситуация. Милиони непоискани бюлетини са изпратени на всеки”, заяви американският президеннт.

Доналд Тръмп потвърди позицията си броени часове, след като видни Републиканци ясно дадоха да се разбере, че подкрепят нормално предаване на властта, но без пряко да изразят несъгласие с Тръмп. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл написа в Twitter:

Тръмп танцува на предизборен митинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Победителят на изборите на 3 ноември ще встъпи в длъжност на 20 януари. Ще има нормално предаване на властта, точно както е било винаги на всеки четири години от 1792 г. „

Съперникът на Тръмп, Джо Байдън също реагира. А самият президент беше освиркан, когато дойде в сградата на Върховния съд, за да почете паметта на върховната съдийка Рут Бейдър Гинсбърг.

 

 

От Facebook междувременно заявиха, че са премахнали три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи, за да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори за президент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.