Премахнати са профили и в социалните мрежи Instagram и Twitter

Интернет компанията Facebook заяви, че е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Чужди хакери отново се опитват да се намесят в американските избори

Facebook каза, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.
Facebook заяви, че мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки Instagram. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Хакери използвали телефонен фишинг, за да разбият акаунтите на звезди

Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа Twitter каза, че е работила с Facebook за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.