Красотите около единственото село с буквата „Ъ”

Някъде между завоите на река Вит, скрито от високи скални зъбери, се крие единственото село у нас, чието име започва с буквата „Ъ”. През есента, когато пейзажът е вече изпепелен от летните горещини, около село Ъглен цари тишина. Но величествените скали, издълбани от реката са все така страховити и живописни. Първата спирка е покрай последните къщи от южната страна на селото. Слизаме до реката и веднага ни обгръща сянката на впечатляваща скална арка над водата. Този скален мост е толкова известен, че спокойно може да бъде наречен емблемата на село Ъглен. Далеч назад в годините от него до другия бряг на реката се е простирал въжен мост, който е свързвал Ъглен с останалия свят.

През пролетта Вит е пълноводна, но през септември от страничните ръкави на реката са останали само камъни. Тръгваме срещу течението, където на по-малко от 100 метра в скалите тихо ни дебне погледът на едно животно. Това всъщност е скала, която наподобява слонска глава. 

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Мистериите на Гложенския манастир

За някои видяното дотук е достатъчно. Истинската приключенска разходка обаче едва сега започва. От северната страна на селото река Вит се точи през внушителен каньон, прободен от десетки пещери, пазещи доказателства на човешко присъствие няколко хилядолетия назад във времето. На около 15 минути през поляните вървим по стар римски път към една по-специална пещера. Наричат я “Пещерата на изгорените живи”. Освен, че е изключително красива, тя има трагична история. Година преди освобождението през 1878-ма, тук са изклани и изгорени живи от турските орди 132 души. Имената на жертвите при това зверство на османските турци са изписани на паметната плоча. Някои са опитали да избягат през дупка в тавана на иначе плитката пещера. И ако през процепите се качим до покрива на пещерата, ще видим мястото, където турците са причакали и хванали бегълците.

„ДОТАМ И ОБРАТНО” Разходка до най-високия водопад на Балканите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над историческата пещера, запечатала трагичната съдба на селото, се открива панорама към почти целия Ъгленски пролом. В далечината забелязваме странна дупка в скалите, наподобяваща лице с “очила”. Час по-късно се изправяме през страховит лабиринт от галерии. Едва ли има период в историята, през който пещера "Очилата" да не е използвана от човека и животните. Тъмните галерии на този удивителен феномен са дом на прилепи. А ослепителните предверия и издяланите от природата скали намекват за древни ритуали.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Божият мост край Враца

Ъглен е само на час от Ловеч или Плевен. От София, Враца или Велико Търново добавяме още 30-40 минути. Скалният мост, “Слончето” и Пещерата на изгорените живи са до самото село. За разходката из каньона обаче са необходими няколко часа.

И ако попаднете на човека, който свободно и без страх се разхожда по парапета на моста в началото на селото - запознайте се с него. Трифон, известен повече като Тиката е най-добрият пътеводител в това уникално за страната природно богатство.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.