Здравният министър Костадин Ангелов беше на спешно посещение в обявената за червена зона област Търговище

Спешно посещение на здравния министър в обявената за червена зона област Търговище. Освен голям скок на заразените, там остава тежка  ситуацията и с болничните легла за хора с COVID-19. Решението, което се намери, е командироване на болни.

Болниците в Североизтока солидарно ще понесат лечение на пациенти с коронавирус от съседни области. Това стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов при посещението му в Търговище. Така ако има пик на пациенти с COVID-19 в Разград, те ще бъдат насочвани за лечение в Русе. От Шумен, където капацитетът е почти запълнен, допълнителните случаи ще бъдат насочвани към болнични заведения във Варна. По думите на проф. Ангелов в Търговище няма недостиг на легла или медицински персонал.

В областната болница в Търговище при нужда може да бъдат разкрити нови 58 легла за лечение на пациенти с COVID-19.

Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?

„Не виждам поводи за притеснения или някакъв тип допълнителни реорганизации. Напротив, ситуацията е достатъчно добре контролирана”, заяви проф. Костадин Ангелов.

В момента в област Търговище има 302 активни случая на коронавирус. От тях са хоспитализирани 79 души. 49 са настанени в областната болница.

„Най-вероятно от днес ще започне да действа още едно отделение за прием на такива пациенти. То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR-тест. На всичките ни призиви за доброволци засега не се е отзовал никой”, обясни д-р Иван Светулков, директор МБАЛ „Търговище”.

998 новозаразени и 14 починали с COVID-19 за ден

„Силите на работещите в COVID отделенията в нашата болница са на ръба. Всички работят вече над възможностите си, но моралната отговорност, която имат, може би в известна степен ги мотивира”, коментира Татяна Петрова, гл. сестра МБАЛ „Търговище”.

Според данните на здравното министерство процентът на болни и карантинирани ученици в Търговище е 12%, а този на учители е 9%.

„Числата, които са към момента, не налагат извеждането на учениците от присъствена форма на обучение в електронна среда”, обясни проф. Костадин Ангелов.

Въпреки това родители отказват да пуснат децата си обратно в класните стаи от понеделник. Те настояват поне 2 седмици обучението да е онлайн.

Здравният министър съобщиха още, че ще бъдат осигурени средства за създаването на две лаборатории за PCR тестове, които да обслужват болниците в Търговище и Шумен. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.