Премиерът Кириакос Мицотакис говори по въпроса и през септември

Гърция може да удължи военната служба на 12 месеца на фона на напрежението с Турция. Министърът на отбраната Никос Панайотопулос говори за предстоящото увеличение на пресконференция днес, предаде порталът „Толкинг Грийс”, цитиран от БГНЕС.

„Политическото и военното ръководство са решени да защитят правата и суверенитета на Гърция“, каза министърът, добавяйки, че увеличената военна служба в комбинация с набирането на професионални войници и офицери значително ще засили гръцките въоръжени сили.

Премиерът Кириакос Мицотакис говори по въпроса през септември и каза, че увеличението няма да надхвърли една година. 

Има и идеи за увеличаване на задължителната военна повинност за младежите, навършили 18 години. Гръцкият премиер подчерта необходимостта от новобранци, които да развият умения, които ще им бъдат полезни в живота след армията.

Миналият месец министър-председателят беше казал, че въпросите трябва да бъдат поставени на първо място в обществения дебат, но изявленията на Панайотопулос в неделя бяха разбрани от медиите като ясен сигнал за увеличаване на военната служба.

Според информация в медиите увеличението ще засегне Сухопътните войски и може да влезе в сила през януари или март 2021 година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.