За пресечната точка между медицината, морала и човешките взаимоотношения

Главният сценарист Христина Апостолова и един от главните герои в сериала Емил Марков, познат като акушер-гинеколога доц. Петър Захариев, гостуваха в „Събуди се“, за да разкажат повече за най-новата сюжетна линия в най-гледания медицински сериал у нас „Откраднат живот“.

ХИВ темата в сериала на фона на коронакризата

„Коронавирусът стана част от ежедневието ни и трябва да се научим да живеем с него, искаме или не. Решихме да разгледаме един друг аспект от медицинската професия. В предишните сезони сме имали лекар, заразен с хепатит. Сега ни се строи интересен казуса – ХИВ позитивен лекар, медик, който се заразява от пациент. Какво се случва с него, с вътрешния му мир и с неговото обкръжение и най-вече с това, на което се е отдал – лекарската професия“, разказа Христина Апостолова.

Емоционални раздели и опасни грешки в „Откраднат живот: Антитела“

„Този паралел между сегашната пандемия и ХИВ и СПИН е важен, защото много хора си мислят, че ХИВ и СПИН вече не са проблем. Когато вирусът беше открит пак имаше психоза. Умираха хора и нямаше терапия. Сега свикнахме с мисълта, че СПИН е старо заболяване и вече не е интереснo”, допълва Емил Марков.

„Да имаш COVID-19 и да го пазиш в тайна е подсъдно, докато с носителите на ХИВ и СПИН не е така. Те имат право на конфиденциалност и ако някой друг ги посочи, могат да го осъдят за дискриминация. Хубаво е една информация да стига  до хората тогава, когато не им е необходимо да я потърсят. Тоест това е така наречената превенция. Обществената стигма се появява поради незнание и ограничен достъп до информация. С подходяща терапия натоварването на вируса може да се контролира и дори в един момент пациентът да стане ХИВ негативен. В Инфекциозна болница има голям проблем, защото много хора след положителен тест, се стряскат жестоко и изобщо не се връщат, за да се подложат на терапия, което води до по-големите проблеми“, разказва Христина Апостолова.

Ангелина Славова - за белите коси на сестра Ненева и съпричастността в „Откраднат живот: Антитела”

„На снимачната площадка има напрежение, защото сме два снимачни екипа. Работим доста хора в затворени пространства. Внимаваме много – носим маски, дезинфекцираме се, мием постоянно ръцете си. Спазваме дистанция. В индивидуален план това трябва да се направи в условията на пандемия“, категоричен е Емил Марков.

Повече новини ще откриете на уебсайта на NOVA и на официалната страница на „Откраднат живот“ във Facebook, а всички епизоди можете да видите само в NOVA PLAY