Това са установили лекарите от Испания

Притеснителен извод на лекарите от Испания. Огромна част от всички пациенти с COVID-19 в тежко състояние там страдат от недостиг на витамин D. Преди дни призив да добавим витамини към предпазните мерки имаше и у нас.

Близо милион и двеста хиляди души в Испания са се сблъскали със заразата. При всеки заразен, COVID-19 протича по различен начин. Общото обаче при около 80% от тях е, че имат занижени нива на Витамин D в кръвта.

Откриха нов симптом за COVID-19, проявяват го над 20% от заразените

„Едната теория е, че като паднат нивата на витамин D, имунната система става по-ниска и става експлозия”, коментира докторът с български корени Чарлз Петков, който работи в спешно отделение в Аликанте.

Според него липсата на витамин D в организма при болните често се дължи и на изолацията. Затова съветва, всички, които са карантинирани да излизат на слънце на терасата или допълнително да си набавят от витамина. Но с особено внимание, за да не предозират.

„Витамин D се натрупва. Не е като витамин C, който може да излезе чрез урината. Той се натрупва”, казва още той.

Запитан на какво може да навреди, Петков отговаря: „Може да даде много промени в цялото тяло - бъбреците да работят по друг начин, както и щитовидната жлеза да работи по-малко”.

Преди дни и българският Щаб добави четвърто „Д „в препоръките как да се опазим от заразата.

Иначе – в Испания ситуацията става все по-сложна, казва доктор Петков. И въпреки че  испанската здравна системата е една от най-добрите в Европа, вече и тя е на ръба. „В Мадрид например, ситуацията за персонала е критична”, казва той. И добавя: „Тук има много тежки случаи и на млади хора. Онзи ден трябваше да се направи ампутация на млад човек на 19 години, защото му се тромбозира единия крак. Това идва от коронавируса. Първия симптом, който този млад човек имаше, беше тромбоза на един пръст”.

Новите мерки у нас влизат в сила от полунощ

На въпрос какво би казал на всички, които не вярват, че има коронавирус, той отговаря: „Нека да дойдат за 24 часа, да си сложат двата скафандъра и маската и да видят какво е да те е страх от пациентите - нещо което никога не съм виждал”.

От вчера лекарите в Испания са в национална стачка. Това се случва за първи път от 25 години насам. Причината - медиците  се надявали, че  през лятото  страната ще се подготви за втората вълна – ще има повече финансиране, екипи и организация, но това не се случило. 

„Нека хората да се предпазват, защото ще дойде момент, в който няма да има доктори или ще бъдат заразени или много изморени”, коментира Петков.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.