Около 500 000 души в щата са без ток след ветрове със скорост до 145 км/ч

Ураганът „Сета“ удари южната част на САЩ тази сряда като ураган от категория 2 (по петстепенна скала ), донасяйки опасни ветрове и големи вълни в Луизиана, докато жителите на Ню Орлиънс се подготвиха за възможни наводнения, съобщава „Дойче Веле“.

Мексиканец спаси стотици животни от урагана „Делта” (СНИМКИ)

Ураганът е отслабнал, когато се е преместил на югоизток от Мисисипи, но въпреки това е пренесъл ветрове със скорост до 145 км/ч в сряда вечерта, според Националния център за урагани (CNH) в своя бюлетин от 03:00 GMT.

Базираният в Маями център също така предупреди за "животозастрашаващо наводнение и силен вятър" в райони в югоизточната част на Мисисипи и Луизиана, щат, многократно засегнат от бури тази година. CNH издаде предупреждение за ураган, обхващащо Ню Орлиънс, а кметът ЛаТоя Кантрел призова жителите да останат у дома. "Не сме излезли от коловоза, но се справяме добре", каза той.

Ураган с ветрове от 215 км/ч приближава Мексико

Аварийните екипи на Ню Орлиънс предупредиха в Twitter, че са паднали дървета и електропроводи. В града имаше силен вятър и дъжд, в някои квартали прекъсна електрозахранването. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви по радиото, че около 500 000 души в щата са без ток.

Властите призоваха жителите да евакуират уязвимите райони или да съхраняват спешни доставки или храна, вода и лекарства в продължение на поне три дни, а в най-уязвимите крайбрежни райони беше наложен вечерен час.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.