Музикантите обвиняват американския президент в кражба на интелектуална собственост

В близките дни адвокатите на популярната група "Вилидж пийпъл" ще подадат съдебни искове във Франция и в САЩ за неправомерното използване на парчето им YMCA от страна на американския президент Доналд Тръмп.

"През последните дни на кампанията за избор на президент на САЩ световноизвестният хит YMCA на състава "Вилидж пийпъл" беше широко използван без разрешение от кандидата Доналд Тръмп и неговия екип по време на митинги и като саундтрак на видеоматериал, разпространен из целия свят", написа в комюнике адвокатът на бандата Ришар Малка.

ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ: Продължава броенето на бюлетините в 4 щата

Този диско хит, който навремето накара цялата планета да танцува, е написан през 1978 г. от двама французи - Жак Морали и Анри Белоло, и американеца Виктор Уилис.

Тръмп ще съди пет щата, в които Байдън води

По време на кандидатпрезидентската си кампания Тръмп завършваше своите митинги именно с това парче. Във вторник той пусна в Twitter монтаж с кадри от свои срещи с избиратели, в които се вижда как прави няколко танцови стъпки под звуците на YMCA. С този клип Тръмп подканваше американците да гласуват за него.

Адвокат Малка изтъкна, че екипът на президента неправомерно е използвал песента за политически цели и държащите правата й не биха разрешили използването й, ако бяха потърсени по законов ред. Юристът определи действията на щаба на Тръмп като кражба на интелектуална собственост.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА