Става въпрос за живущите на улиците „Съборна” и „Патриарх Евтимий”

Жители на София излизат на протест пред общината. Те са недоволни от това, че централни софийски улици ще станат пешеходни и няма да могат да стигат до вкъщи с автомобилите си. Става въпрос за живущите на улиците „Съборна” и „Патриарх Евтимий”.

Протест в София срещу превръщането на улица „Съборна” в пешеходна зона

Протестиращите са против широчината на велоалеите и необходимостта от бус лента. Те смятат, че няма нужда да се премахват паркоместата и движението на автомобили. Един от общинските съветници, вносители на идеята, е Борис Бонев от „Спаси София”.

Улица „Съборна” вече е пешеходна

„Улица „Съборна” е липсващата между другите пешеходни улици. При „Патриарха” става въпрос за нефункционално използване на пространството, което да бъде разпределено между всички участници в движението – за това там ще се изградят бус лента и велоалея. За сметка на това се увеличават паркоместата по бул. „Витоша” и „Г.С.Раковски”. София е един от най-замърсените градове в Европа. Сигурен съм, че ще има аргументи, че живущите или преминаващите с автомобили са лишавани от някакви права. Най-важното ни право е това на живот и то в чиста градска среда”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.