Кристофър Милър даде знак, че може да ускори изтеглянето на американците от Афганистан и Близкия изток

Новоназначеният шеф на Пентагона Кристофър Милър даде знак в събота, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия изток, като каза: "Време е да се приберем у дома", предаде БГНЕС.

"Всички войни трябва да приключат", заяви Милър в първото си послание до американските въоръжени сили. Той беше назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник. Кристофър Милър каза още, че САЩ са решени да победят "Ал Кайда", 19 години след атентатите от 11 септември, и са "на ръба да победят" групировката.

САЩ започнаха да изтеглят войниците си от Афганистан

"Мнозина са уморени от войната, аз съм един от тях", пише той в съобщението от петък, но публикувано рано в събота на уебсайта на Министерството на отбраната. "Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля", каза той. "Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома". 

Милър не споменава конкретно разполагане на американски войски, но препратката към "Ал Кайда" изглежда откроява Афганистан и Ирак, където американските войски са разположени след атаките на 11 септември. Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп, който загуби от демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.

Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.

Тръмп нареди на Пентагона да изтегли половината военни от Афганистан

Но, правейки равносметка, той каза, че след този месец ще поддържа бройки от 4500, докато талибаните, които преговарят с правителството в Кабул, следват обещаното намаляване на насилието. Тръмп обаче настоява за продължаване на съкращенията, като пише в Туитър, че иска войските да се "приберат до Коледа", 25 декември. Неговият съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че целта е да се съкратят до 2500 до февруари. Но критиците казват, че това премахва всяка пречка за атаките на талибаните, които продължават на фона на оскъдния напредък в мирните им преговори с афганистанското правителство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.