Ходенето до магазина е по-малко опасно от доставките на храна за вкъщи

Разходката на куче в парка повишава риска от зараза с COVID-19 до 78%. Това показват резултатите от проучване, цитирано от вестник „Дейли мейл”. Испански учени от университета в Гранада и Училището за обществено здраве в Андалусия посочват, че домашните любимци могат не само да се заразят, но и да разпространят коронавируса като докосват заразени обществени повърхности.

Експерти: Домашните любимци също трябва да спазват дистанция

Как животните всъщност транспортират заразата все още се уточнява, но има потвърдени случаи на котки и кучета с COVID-19, които обаче не са болни. Учените съветват собствениците на домашни любимци да са особено внимателни с хигиената им след разходката.

В Италия беше регистрирано първото куче, заразено с COVID-19

Според професор Кристина Санчес Гонзалес доставките до дома от супермаркетите също крият риск от заразяване. Данните показват, че получаването на храна у дома е с до 94% по-опасно от ходенето до магазина.

Работата в офиса, вместо от вкъщи, носи риск от 76 на сто. Ако някой член на семейството е болен от COVID-19, то опасността от зараза е 60%.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.